“Wat doet een relaxatietherapeut nu precies?” Wanneer ik de vraag terugkaats blijkt dat de meesten spontaan aan wellness denken: massages, sauna’s en jacuzzi’s… Ook leuk, maar relaxatietherapie gaat veel verder en veel dieper dan het tijdelijke ontspanningseffect van wellness. Relaxatietherapie gaat naar de kern van je stress- en spanningsproblemen en leert je technieken om zelf je innerlijke rust te vinden, zodat je ontspannen door het leven gaat.
Word stress, angst of verdriet de baas
Iedereen worstelt met stress, angst of verdriet. Als relaxatietherapeute leer ik jou om die gevoelens te accepteren, zonder mee te gaan in de negatieve spiraal die ze veroorzaken. Want wat je voedt wordt krachtiger en groter, ook negatieve emoties zoals angst, verdriet en boosheid. Leren loslaten is dus een belangrijk onderdeel van relaxatietherapie.
Van spanning naar ontspanning
Wij zijn geen robotten. Af en toe moeten we luisteren naar ons lichaam of vroeg of laat loopt het mis: overspanning, depressie, burn-out… In vier sessies relaxatietherapie leer ik jou je lichaam beter kennen, zowel in staat van spanning als in staat van ont-spanning. Bovendien leer ik je technieken om de balans tussen je mentale en fysieke zijn te herstellen om zo tot innerlijke rust te komen.
Herstel de balans tussen lichaam en geest
Die balans herstellen tussen lichaam en geest doe je aan de hand van ontspannings- en ademhalingsoefeningen, visualisatie en meditatie, maar ook yoga- of bewegingsoefeningen. De precieze mix is heel persoonlijk: ik luister naar jouw noden en stel een programma op maat samen. Een voorbeeld van een relaxatiesessie:
10 minuten ontspanningsoefeningen om jou tot rust te brengen.
30 minuten manuele therapie om je mentale en emotionele blokkades op te heffen.
20 minuten hydromassage om je fysieke blokkades op te heffen.
Jij kan de hele wereld aan
Het doel van relaxatietherapie is jou weer het volmaakte gevoel van rust en veiligheid te laten voelen dat we allemaal kennen van in de moederschoot. Een (gezonde) baby is perfect gelukkig. Maar dat oergevoel raken we allemaal kwijt door de invloed van externe factoren. Met relaxatietherapie komt je lichaam weer helemaal tot rust en komen je hoofd en lichaam weer in balans. Dan ga je veel ontspannener door het leven.
Relaxatietherapie is voor iedereen
Mensen vragen mij ook vaak: “Is relaxatietherapie wel iets voor mij?” Het antwoord is heel eenvoudig: iedereen heeft baat bij relaxatietherapie! Maar herken je één van volgende signalen, dan is het hoog tijd om naar je lichaam te luisteren:
Kun je geen minuut lang meer stilzitten zonder schuldgevoel?
Lig je vaak uren wakker ’s nachts?
Voel jij je vaak overprikkeld?
Heb je concentratieproblemen?
Heb je vaak negatieve gedachten?
Voel jij je vaak moe en futloos?
Heb je heel weinig energie?
Voel jij je uitgeblust?
Heb je last van spierspanning, hoofdpijn, rugpijn…?
Dan helpt relaxatietherapie je om jezelf weer terug te vinden en weer in je kracht te staan – vol vertrouwen en met positieve energie.
P.S. Je hoeft helemaal niet ziek te zijn om te kiezen voor relaxatietherapie. Maar relaxatietherapie kan ook helpen bij ernstige emotionele of fysieke blokkades. Enkele voorbeelden uit mijn praktijk:
Een jonge vrouw zat zo vast in haar hoofd en gedachten dat ze bij het wakker worden haar lichaam niet meer kon bewegen. Ze was het contact met haar lijf volledig kwijt en moet letterlijk weer leren ‘aarden’.
Een man kwam met pijn aan de borstspier aan de spoedafdeling van het ziekenhuis. Het bleek gelukkig niet om een hartinfarct te gaan, maar stress en spanning hadden zijn hartspier volledig in hun greep.
Een oude vrouw verloor haar mindervalide kind. Ze had zich zolang sterk gehouden dat ze door haar eigen emotionele blokkades niet meer in staat was om te huilen of te rouwen.
Een jongen van zeven leefde voortdurend in angst. Hij durfde zijn eigen kamer niet meer in, sliep nauwelijks en zag overal draken en monsters. Hij zei: “Mama, ik voel mij mezelf niet meer.”
Meer op 2Refresh.be
Comments